GNIAZDA – pączki hiszpańskie
Tłusty czwartek dzień słodkiego obżarstwa, każdy z nas pozwala sobie na słodkie szaleństwo.
Przepis zaczerpnięty z bloga „Moje Wypieki”.
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Lukier
- 200 g cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i szybkim ruchem dodać całą mąkę, cały czas mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
Dodawać kolejno jajka i miksować. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej.
Na papierze do wypieków za pomocą szklanki rysujemy ok. 20 kół (o średnicy 6-7 cm). Wycinamy kwadraty i posmarujemy je olejem. Na każdy wycisnąć kółka z ciasta.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu ,(jak sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę- wrzucamy kawałek ciasta do gotującego się oleju. Gdy ciasto wypłynie, olej jest gotowy). Wkładamy pączki (papierem do góry, a po chwili go usunąć – lekko odchodzi). Smażyć po 4 – 5 minut z każdej strony. Wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach jednorazowych. Odłożyć do ostudzenia.
Cukier puder utrzeć z 2 – 3 łyżkami wody. Udekorować lukrem pączki.
SMACZNEGO
(K)