BROWNIES z wiśniami
Mocno czekoladowe ciasto z kwaśnymi wiśniami smakuje wybornie. Polecam wszystkim, którzy lubią słodko-kwaśne smaki.
Brownie jest dość wilgotne, kremowe ale też zbite w środku, bardzo szybkie do przygotowania i super proste. Zapachy czekolady towarzyszący przy przygotowaniach osłodzi każdy dom.
Składniki
- 150 g czekolady gorzkiej (u mnie 90% kakao)
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 5 jajek
- 100 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 szklanka wiśni – wymytych, wydrążonych i odcedzonych z nadmiaru soku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do rondelka przekładamy masło, cukier i połamaną czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (stawiając rondelek do większego garnka z gotującą się wodą).
Masę odstawiamy do przestudzenia.
W osobnej misce obtaczamy wiśnie mąką ziemniaczaną.
Do przestudzonej czekolady z masłem i cukrem dodajemy po jednym jajku na przemian z mąką. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej, lśniącej konsystencji. Na koniec dodajemy wiśnie i mieszamy.
Formę (wymiary 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
SMACZNEGO
(K)