MUFFINY cytrusowo-pomarańczowe
Góry pomarańczy w supermarketach sprawiły, że zapragnęłam uszykować coś z cytrusów. W mojej kuchni od dawna obowiązuje zasada „Muffinek nigdy dość” i choć te cytrusowe pojawiły się na KokoszkoLandowym stole po raz pierwszy, to czuję że nie po raz ostatni.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga „In my coffee kichen”.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
- 2/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
Posypka
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1/4 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
Zmieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i startą skórkę z pomarańczy.
W drugiej misce zmieszać mokre składniki: sok z pomarańczy, masło i jajka.
Następnie połączyć mokre składniki z suchymi. Wymieszać do nawilżenia składników, za pomocą drewnianej łyżki.
Wszystkie składniki na posypkę wymieszać.
Ciasto powinno wypełnić 12 foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. Posypać każdą z nich przygotowaną posypką cukrową.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut.