przystawka

PASTA z czerwonej soczewicy

Łatwa do przygotowania pasta z soczewicy pasuje na co dzień jak i na domowe przyjęcie. Można ją jeść na kanapkach, z naleśnikami, albo po prostu maczając nachosy.

Pierwszy raz jadłam ją u koleżanki, która zaserwowała nam pastę razem z upieczonym przez siebie chlebem – ot tak jako poczęstunek dla „niespodziewanych gości”. Ja pierwszy raz zrobiłam ją na sylwestrowe przyjęcie. Męska część uczestników imprezy bała się, że od soczewicy podniesie się im testosteron, ale i tak ostatecznie jedli ze smakiem.

Składniki

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 3 średnie marchewki
  • sól
  • pieprz

Soczewicę namoczyć w niedużej ilości wody na kilka godzin. Gotować soczewice na małym ogniu przez ok 10 minut . Po ugotowaniu dodać pomidory i ugotowaną marchewkę oraz przyprawy. Wszystko zmiksować na gładką masę.

SMACZNEGO!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *