SAŁATKA warstwowa
To sałatka bez której nie wyobrażam sobie spotkań z przyjaciółmi i rodziną w KokoszkoLandzie. Jest częstym gościem na naszym stole.
Dla lepszego efektu estetycznego najlepiej podawać sałatkę w przezroczystym naczyniu. Dzięki warstwowemu położeniu sałatka zyskuję ciekawy wygląd (a je się przecież też oczami).
Sałatka na zdjęciach jest zrobiona z podwójnej ilości składników.
Składniki
- 1 słoik marynowanego selera
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 30 g szynki konserwowej
- 3 duże jabłka
- 4 gotowane jajka
- mały słoiczek majonezu
- zielona cebula
- 30 g żółtego sera
Do szerokiego naczynia wykładać po kolei składniki, tak żeby każda warstwa przykryła poprzednią. Dno wyścielić selerem potem wsypać kukurydzę i dalej: pokrojonego w drobne paski surowego pora i ananasa z puszki, pokrojoną na małą kostkę szynkę, jabłka oraz jajka. Na całej powierzchni sałatki rozprowadzić grubą warstwę majonezu.
Zieloną cebulę pokroić na drobne kawałki i równo rozsypać na majonez.
Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wyłożyć na wierzch sałatki.
Przed podaniem najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki, dzięki temu jej smak będzie bardziej wyrazisty.
Sałatkę nakładamy za pomocą dwóch dużych łyżek, którymi sięgamy aż do samego dna naczynia, tak żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.
SMACZNEGO!