PIERNIK z masą marcepanową
Choć za oknem śniegu nie ma, u nas w KokoszkoLandzie nadal pachnie świętami.
Ciasto ma korzenny aromat, a dzięki masie marcepanowej jest miękkie i wilgotne, w przeciwieństwie do tradycyjnych, suchych pierników.
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g masła
- 30 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel)
- 1 łyżka kakao
- pół szklanki orzechów włoskich
Do przełożenia
- dżem wiśniowy lub inny ulubiony smak
- masa marcepanowa ok. 400 g
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników. Poczekać aż masa się ostudzi.
Do gotowej masy dodawać kolejno: cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę oraz sodę – każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą piernikową. Dodać bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej wyłożonej papierem do wypieków.
Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć ciasto z formy i poczekać aż ostygnie. Długim nożem przeciąć piernik w poprzek. Posmarować obie części dżemem. Następnie na dolnej cześć ciasta z dżemem rozsmarować masę marcepanową. Przykryć ja górną częścią i delikatnie przycisnąć.