SEROMAKowiec mojej mamy
To co „mamine” zawsze lepiej smakuje. Z Seromakowcem też tak jest – najlepiej smakuje z przepisu mamy, która co roku serwuje to ciasto z okazji świąt.
Seromakowiec, to po prostu sernik z makiem, z dużą ilością bakalii, ale jak to mówią najprostsze bywa najlepsze.
Składniki na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki margaryny (miękkiej)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową
- 1 szt. puszki gotowego maku
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki tartej bułki
- kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego
- bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, łyżka skórki pomarańczowej, płatki migdałowe (według waszych upodobań)
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera (opak. gotowego zmielonego sera)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 kostki masła (miękkiego)
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki rodzynek
Ciasto
Z mąki, margaryny, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Wyrobić na gładko. Podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać kakao połączyć i zagnieść – odstawić na 1 godzinę do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy.
Masa makowa
Wymieszać wszystkie składniki razem.
Masa serowa
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając, a następnie dodawać partiami ser nie przerywając ucierania, budyń śmietankowy. Następnie dodać do masy skórkę pomarańczową i cukier wanilinowy, rodzynki. Wymieszać. na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą serową.
Na rozwałkowane ciasto na blasze, wyłożyć masę makową, wyrównać, a na nią wylać masę serową. Powierzchnię wygładzić. Z ciasta kakaowego zrobić kruszonkę i posypać po całej powierzchni.
Piec w temperaturze 180˚C przez około 60 minut.
Jeden komentarz
~ani
coś pysznego, spróbuję w najbliższym czasie, a do siebie zapraszam na przepisy na wyrób domowych serów, wina i cydrów http://blog.winoiser.com/