FRANCUSKIE ŚLIMACZKI
Szybkie i proste w wykonaniu ślimaczki z ciasta francuskiego. Idealne na każdą domowe przyjęcie.
Największa zaleta to możliwość wykonania ich w różnych wariantach smakowych. Wolice wersje wegetariańską możecie zrobić je z szpinakiem i serem feta. Jesteście mięsożercami, to dodajcie szynkę lub podsmażony boczek. Ogranicza was tylko wyobraźnia.
Moja wersja była z pieczarkami:
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sosu pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
- ok. 300 g świeżych pieczarek
- 40-50 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek świeżej pietruszki
- sól i pieprz
Do posmarowania
- jajko roztrzepane z odrobiną wody
Rozwinąć ciasto, posmarować sosem pomidorowym następnie pokrojone na drobne plasterki pieczarki i starty na grubych oczkach ser żółty. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek, pietruszkę i przyprawy.
Zwinąć w rulon i odcinać ok. 0,5 cm plasterki. Wyłożyć ślimaczki na blachę z papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem.
SMACZNEGO!
(A)