CIASTKA z nutellą i orzechami laskowymi
Święta tuż, tuż więc proponuje wam zrobić szybkie i bardzo smaczne ciasteczka.
Idealnie pasujące na świąteczny stół. Przepis zaczerpnęłam z bloga „Moje wypieki”.
Składniki
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 g nutelli, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól.W misie utrzeć masło i nutellę na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ucierając. Wbić jajko, w całości, dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć.
Do mokrych składników dodać suche składniki i zmiksować, do połączenia. Na koniec wsypać posiekane orzechy, i dobrze wymieszać.
Formować kulki z wyrobionego ciast o wielkości orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do wypieków blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką lub dłonią.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 13 minut.
SMACZNEGO
(K)