przystawka

BROKUŁY w cieście naleśnikowym

Lubicie brokuły? Ja uwielbiam w każdej postaci, a ta jest wyjątkowo smaczna i prosta. Trochę witamin obtoczonych kaloriami jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Można podawać je jako przystawkę, lub dodatek do obiadu. 

Składniki

  • duży brokuł;
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Ciasto naleśnikowe

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne

Wszystkie składniki na ciasto mieszać mikserem, aż do uzyskania jednolitego ciasta, powinno być dość gęste, dlatego w razie potrzeby należy dolać więcej mleka; i odwrotnie, jeśli będzie za rzadkie trzeba dosypać mąki.

Surowe brokuły podzielić na różyczki. Następnie przyprawić je według uznania.

Do ciasta dodać różyczki i delikatnie wymieszać, tak żeby dokładnie je pokryć masą.
W wysokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu osuszyć na papierowym ręczniku.

SMACZNEGO

(K)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *