CYNAMONKI misie (ew. króliczki)
Wyobrażałam sobie te cynamonki jako piękne główki wielkanocnych króliczków. Wyszły pyszczki misiów. Najważniejsze jednak, że nie straciły nic z pysznego smaku.
Z tego przepisu cynamonki wychodzą puszyste i intensywnie cynamonowe.
Wskazówki
- Cynamonki można ozdobić lukrem i cukierkowymi kwiatkami, które mają przypominać wianuszek.
- Na blogu możecie znaleźć przepis na cynamonki ślimaczki.
Składniki na zaczyn
- 25 g świeżych drożdży
- 5 łyżek lekko ciepłe mleko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Składniki na ciasto drożdżowe
- zaczyn
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleko
- 1 i ½ szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtek
- 75 g roztopionego i schłodzonego masła
Składniki na farsz cynamonek
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 20 g cynamonu
- 16 g cukru wanilinowego
Składniki na lukier
- ok 8 łyżeczek cukru pudru
- 2-3 łyżki przegotowanej wody
- opcjonalne cukierki kwiaty
Składniki na rozczyn wymieszać w większym naczyniu: drożdże rozdrobnić, dodać mleko, mąkę i cukier. Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut pod przykryciem. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Do gotowego zaczynu dodać po kolei: mąkę, mleko, cukier, jajko, żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Zagnieść wszystkie składniki ze sobą. Można do tego użyć robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. Pozostawić w misce pod przykryciem na około 1 godzinne, do podrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkować gotowe ciasto drożdżowe na duży prostokąt (mniej więcej 30×40 cm).
W rondelku rozpuścić masło, ostudzić je i dodać cukier, cynamon i cukier wanilinowy.
Na ciasto posmarować rozpuszczone masło z składnikami. Pokroić ciasto w paski o grubości ok. 2 cm. Zwinąć każdy pasek w małego ślimaczka i z końcówki uformować misia/królika. Umieścić cynamonki na formę wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Ostudzone cynamonki udekorować lukrem i cukiereczkami.
SMACZNEGO
(K)