bez pieczenia,  dietetyczne,  przystawka,  wegetariańskie

SPRING ROLLS

Idealna kolorowa, letnia przekąska, można ją zabrać na wycieczkę w góry czy w podróż samochodem.

Rollsy każdy można przygotować z swoich ulubionych składników. Idealnie sprawdza się z sezonowymi warzywami które można zdobyć najbliższym sklepie spożywczym.

Wskazówki:

  • Makaron możecie zastąpić gotowanym ryżem.
  • Podawać z sosami jeśli nie macie czasu na przygotowanie wystarczy sam sos sojowy.

Składniki

  • 10 okrągłych arkuszy papieru ryżowego
  • ok. 100 g ulubionego makronu długiego typu Nudle
  • 2 marchewki pokrojone w drobne paski
  • 2 małe ogórek pokrojony w drobne paski
  • papryka pokrojona w paski
  • trochę posiatkowanej czerwonej kapusty
  • ulubione kiełki
  • zielona cebula
  • różne liście np. szpinak, rukola,  sałata

Wszystkie warzywa typu marchewka, ogórek czy kapusta powinny być pokrojone w cienkie i długie paski.

Sałatę i zieloną cebulę umyć i osuszyć.

Papier ryżowy przygotować według zaleceń na opakowaniu.

Na wilgotny papier ryżowy nakładać kawałki każdego z składników i zawinąć i ścisnąć w rulonik. Tak żeby składniki nie wsypywały się i stworzyły zwartego Spring Rollsa.

Najlepiej smakuje z sosami. Nasze propozycje sosu do dzisiejszych Rollsów to:

Sos I

Dodatkowe wskazówki

  • Sok z limonki można zastąpić cytryną.
  • Cukier trzcinowy można zastąpić białym cukrem 
  • Można sos zaostrzyć ostrą papryką

Składniki

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy limonki

Do miseczki wsypać cukier dodać gorącą wodę. Mieszać aż się cukier rozpuści. Następnie dostać sos sojowy, ocet ryżowy oraz świeży sok z limonki. Dwa obrane ząbki czosnku przepuścić przez praskę. Dodać do sosu. Mieszać tak długo aż składniki się połączą. Jeśli nie będą się chciały połączyć można sos podgrzać jeszcze chwilę.

Sos II

Drugi sos jest troszkę łatwiejszy w przygotowaniu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Można zaostrzyć sos ostrą papryką.

Składniki

  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Podawać z Spring Rollsami.


SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *