MUFFINY MARCHEWKOWE z kremem cynamonowym
Najczęściej robimy to co dobre, szybki i sprawdzone. U mnie to muffiny. Nadają się na deser w zwykły zimowy dzień jak i na wieczorne przyjęcie. Pomarańczowe babeczki z karotenem sprawią, że poczujecie się dużo lepiej.
Składniki
Na ciasto
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 70 g roztopionego masła
- 80 ml śmietany
- 4 średnie marchewki
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Na krem cynamonowy
- 450 ml śmietany 30%
- 4 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
- koraliki do dekoracji
Ciasto
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło i śmietanę, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i skórkę cytrynową.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie dodać mokre składniki do suchych i wymieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia składników.
Masę przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papierkami. Ciasta powinno wystarczyć na 12 muffinów.
Krem
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu (śmietana i serek mascarpone powinny być schłodzone przez 24 godziny w lodówce).
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć go na babeczki i udekorować koralikami oraz schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
AP ACCORDO
Piękne muffiny, fajny przepis. Gratulacje.
Kokoszkoland
Dziękuję bardzo, polecam również inne przepisy :p