sernik,  święta

SERNIK z pomarańczą

Na blogu jest wiele przepisów na sernik, ale nie było jeszcze sernika z pomarańczą. Nie wiem jak wam, ale nam pomarańcza bardzo kojarzy się z świętami i najpiękniej pachną w grudniu. Dlatego zainspirowane postanowiłyśmy stworzyć przepis na taki sernik. Dzięki metodzie pieczenia z redukcją temperatury ciasto jest idealnie wilgotne.

Inne serniki:

Spód

  • 200 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa serowa

  • 1 kg białego sera z wiadereczka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ¾ szklanka cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • skórka z startej pomarańczy
  • sok z wyciśniętej połówki pomarańczy

Dodatkowo

  • Lukier
  • cukierki do dekoracji
  • wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24 cm.

Spód

Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: roztopione masło i cynamon. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki)

Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Sernik

Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej (przynajmniej dwie godziny po wyjęciu z lodówki)

Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, żeby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścięła.

Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, cukier, skrobie ziemniaczaną, startą skórkę pomarańczy i sok. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu. Można użyć robota kuchennego do wyrobienia masy serowej.

Przelać masę na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek.

Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20minut w nagrzanym piekarniku.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.

Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.

 Ostudzony sernik można ozdobić lukrem i cukiereczkami do dekoracji.

Najlepiej podawać sernik schłodzony w lodówce.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *