Świąteczne, kruche CIASTECZKA
Czas okołoświąteczny to najlepszy moment na piecznie rożnego rodzaju ciasteczek. Nie tylko tradycyjne pierniczki, ale również kruche słodkości wprawią nas w magiczny nastrój. Można je pięknie udekorować i podarować bliskim w prezencie lub zjeść samemu w oczekiwania na święta.
Zapraszamy do przepisów na inne ciasteczka
- CIASTECZKA cynamonowe z orzechami
- CIASTECZKA korzenne
- Owsiane CIASTECZKA
- CIASTECZKA z marcepanem i pomarańczą
Składniki
- 250g mąki pszennej
- 150g masła zimnego i pokrojonego w kostkę.
- 110g cukru pudru
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- ¼ łyżeczki zmielonego imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo
- lukier
- cukierki do dekoracji
Przesianą mąkę wymieszać z pokrojonym w kostkę masłem. Mąkę przesiać i dodać masło. Zagnieść do momentu uzyskania kruszonki (konsystencja mokrego piasku). Można do tego użyć robota kuchennego.
Następnie dodać pozostałe składniki: cukier, jajko, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Zagnieść ciasto starać się zrobić to w miarę szybko. Uformować kulę i umieścić w lodówce na około 1 godzinę.
Wyjąć z lodówki zimne ciasto, rozwałkować i wycinać foremkami ciastka.
Piec w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
Wystygnięte ciasteczka można udekorować lukrem i cukierkami.
SMACZNEGO
(K)