PLACKI ZEMNIACZANE ze świeżym szpinakiem
Znudziły mi się typowe placki ziemniaczane podawane solo lub z sosem pieczarkowym. Dlatego, postanowiłam poeksperymentować. Wyszły z tego placki ziemniaczane ze świeżym szpinakiem. Możemy podawać je z różnymi sosami lub dipami. U mnie był to dip mocno czosnkowy.
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Dip
- 400 g jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- sól i pieprz
Ziemianki obrać i zetrzeć na tarce (na duże oczka). Dodać szpinak pokrojony na duże kawałki następnie jajka, posiekany czosnek, obie mąki oraz pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa będzie za mało zbita należy dodać trochę mąki.
Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Uwaga: placki powinny być podobnej wielkości i grubości aby usmażyły się w tym samym czasie.
Po zdjęciu z patelni ułożyć gotowe placki na papierze jednorazowym aby odsączyć z oleju.
Dip
Posiekać na drobno czosnek i natkę pietruszki. Dodać jogurt i przyprawić pieprzem i solą.
SMACZNEGO
(M)