Świąteczna CZEKOLADA idealny szybki prezent last minute
Prezent świąteczny na ostatnią chwilę, lub dla osób które nie lubią piec, a chcą przygotować coś dla bliskich. Świąteczne czekoladki to idealny pomysł. Wystarczy zaledwie kilka składników lub skorzystać ze swojej „skrytki na słodycze”.
Najważniejsze są różnego rodzaju czekolady, ile ich potrzebujecie to zależy od tego jak wiele czekoladek chcecie zrobić. Reszta zależy od tego, co wam wyobraźnia podpowiada i co akurat uchowało się przed wcześniejszym pożarciem np. herbatniki, słodkie precelki, pianki, małe cukiereczki czy różne orzeszki.
Gotowe cukiereczki włożyć do świątecznego opakowania przewiązać kokardką i prezent gotowy.
Składniki
- czekolady np. biała, mleczna, karmelowa, gorzka minimum 3 czekolady
- kilka herbatników
- różnego rodzaju orzechy
- małe, świąteczne cukierki
Czekolady rozłożyć w płaszcze z papierem do pieczenia. Najlepiej układać je na przemian, żeby różne kolory i smaki się przenikały. Umieścić czekoladę na parę minut w rozgrzanym piekarniku (piekarnik rozgrzać na 110-120 °C). Zostawić ją do momentu aż czekolada zmięknie.
W między czasie posiekać ciasteczka, orzechy itp.
Gdy czekolada będzie płynna, wyjąć ją z piekarnika i patyczkiem wymieszać, tak aby powstały zawijasy o rożnych kolorach. Następnie obsypać wierzch ulubionymi składnikami. Odłożyć czekolady aż całkowicie wystygną. Schłodzoną czekoladę rękoma połamać na drobniejsze kawałeczki.
SMACZNEGO
(K)