MUFFINKI z makiem i żurawiną
Świąteczne muffinki dla całej rodzinki :p Nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchi, a chcesz przygotować słodkości na święta mufinki wydają się idealnym pomysłem.
Nasze propozycje na świąteczne mufinki
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki suchego maku
- 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 garść suszonej żurawiny
Krem na muffinki
- 300 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- suchy mak i żurawina do dekoracji
Muffinki
W jednej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i suchy mak.
W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: mleko, dodać jajko i olej.
Do miski z suchymi składnikami dodać mokre, zmieszać drewnianą łyżką, lub robotem kuchennym ale dosłownie chwilę. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to muffinki mogą nie wyrosnąć. Na koniec dodać posiekaną żurawinę i lekko zamieszać.
Gotową masę przełożyć do foremki na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami.
Piec w temperaturze 180°C przez ok.20 minut.
Do momentu tzw. suchego patyczka.
Krem
Śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany łyżkami dodawać serek mascarpone i za każdym razem miksować. Na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Krem powinien być schłodzony najlepiej nakładać go zaraz po wyjęciu z lodówki.
Do rękawa cukierniczego włożyć krem i nałożyć na muffinki. Dodatkowo obsypać krem suchym makiem i drobno posiekaną, suszoną żurawiną.
SMACZNEGO
(K)