CIASTO dyniowe z jabłkami i orzechami
Jesień już za nami, przed nami czas przedświąteczny i święta. Dlatego dzisiaj ostatnie w tym roku ciasto w jesiennym klimacie. Dynia z jabłkami to idealne połącznie a dorzucając do tego orzechy lepiej być już nie może ;p
Ciasto również idealnie sprawdzi się zimą można użyć zmrożonego puree które zalega wam w zamrażalce.
Składniki
- 300g mąki pszennej
- 200g miękkiego masła
- ½ szkl. brązowego cukru
- 3 jajka
- ok 200g puree z dyni
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piekarnika
- 1 garść obranych orzechów włoskich
Dodatkowo
- 1-2 średniej wielkości jabłka do ozdoby na górę ciasta
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę. Odstawić na chwilę. Do osobnej miski wrzucić miękkie masło, zmiksować je na gładką masę. Do masła dodawać stopniowo cukier, pojedynczo jajka, puree oraz wszystkie przyprawy. Powoli zmiksować do momentu połączenia wszystkich składników. Mokre składniki połączyć z suchymi. Mieszać delikatnie, tylko do momentu połączenia składników. Na koniec dodać posiekane orzechy i lekko wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Obrać jabłka ze skórki i pokroić na wąskie paski. Ułożyć obrane jabłka na górę ciasta.
Piec w temperaturze 180°C z termo obiegiem przez około 45-50 minut.
Do momentu tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO
(K)