CIASTO pomarańczowe
Dzisiaj zapraszamy do przepisu na pięknie pachnące ciasto pomarańczowe. Zapach tego ciasta roznosi się po domu i nie można mu się oprzeć.
Wskazówki
Ciasto można wyrobić w robocie kuchennym lub za pomocą blendera.
Ciasto można podawać z serkiem maskarpone wymieszanym z cukrem pudrem
Składniki
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- skórka starta z 2 pomarańczy
- ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- ½ szklanki maślanki
- ½ szklanki oleju
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- lukier
- orzechy, suszone owoce do dekoracji
Do miski wsypać cały cukier i startą skórkę z pomarańcz. Dokładnie wymieszać ze sobą oba składniki. Następnie dodać sok z pomarańczy i znowu wymieszać.
Do cukrowej masy dodać maślankę, olej i jajka. Zamieszać składniki do momentu połączenia. Na koniec wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość wymieszać. Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut z termo obiegiem.
Pieczemy do momentu suchego patyczka.
Ostudzone ciasto można udekorować lukrem, kawałkami orzechów i suszonych owoców.
SMACZNEGO
(K)