ciasto,  wielkanoc

zielona BABKA ze szpinakiem

Pewnie kojarzycie ciasto „zielony mech” (możecie znaleźć przepis też u nas na blogu).

Dzisiejszy przepis, to inspiracja, właśnie tym ciastem oraz zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Bo skoro jajka i baranki, to musi być – babka!

Wskazówki

Szpinak warto wyjąć z zamrażarki kilka godzin przed robieniem babki, żeby dobrze się rozmroził.

Jeśli nie macie mąki kokosowej lub migdałowej możecie zastąpić je pszenną.

Jeśli nie macie w domu cukru trzcinowego zastąpcie go białym.

Po upieczeniu babki zostaw ją w formie. Wystygnięte ciasto będzie łatwiej wyjąć z formy.

Składniki

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g mąkę migdałowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 300 g mrożonego, posiekanego szpinaku
  • 350 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (30g)

Masa z serka mscarpone

  • 250 g serka mascarpne
  • 200 g śmietany 30 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek, malin, borówek itp.

Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem. Odłożyć miskę ze szpinakiem do boku.

Wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w jednej misce. Również odstawić miskę.

Jajka ubić z cukrem trzcinowym i z cukrem waniliowym.

Do masy jajecznej dodawać na przemian masę ze szpinaku i mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać po każdym dodaniu, do momentu połączenia składników.

Przygotować formę na babkę. Wysmarować formę masłem i oprószyć bułką tartą tak, aby przykleiła się do ścianek formy. Pomoże to wyjąć babkę z formy po upieczeniu.

Przelać masę do przygotowanej formy.

Piec w temperaturze 170ᵒC przez około 50-60 minut.

Masa z serka mascarpone

Śmietanę ubić na sztywno dodać łyżeczkami serek mascarpone po każdym dodaniu miksować masę. Na koniec dodać cukier i dokładnie wymieszać.

Na schłodzoną babkę wyłożyć masę z serka i owoce.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *