zielona BABKA ze szpinakiem
Pewnie kojarzycie ciasto „zielony mech” (możecie znaleźć przepis też u nas na blogu).
Dzisiejszy przepis, to inspiracja, właśnie tym ciastem oraz zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Bo skoro jajka i baranki, to musi być – babka!
Wskazówki
Szpinak warto wyjąć z zamrażarki kilka godzin przed robieniem babki, żeby dobrze się rozmroził.
Jeśli nie macie mąki kokosowej lub migdałowej możecie zastąpić je pszenną.
Jeśli nie macie w domu cukru trzcinowego zastąpcie go białym.
Po upieczeniu babki zostaw ją w formie. Wystygnięte ciasto będzie łatwiej wyjąć z formy.
Składniki
- 200 g mąki tortowej
- 100 g mąki kokosowej
- 100 g mąkę migdałowej
- 50 g wiórków kokosowych
- 300 g mrożonego, posiekanego szpinaku
- 350 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (30g)
Masa z serka mscarpone
- 250 g serka mascarpne
- 200 g śmietany 30 %
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek, malin, borówek itp.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem. Odłożyć miskę ze szpinakiem do boku.
Wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w jednej misce. Również odstawić miskę.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i z cukrem waniliowym.
Do masy jajecznej dodawać na przemian masę ze szpinaku i mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać po każdym dodaniu, do momentu połączenia składników.
Przygotować formę na babkę. Wysmarować formę masłem i oprószyć bułką tartą tak, aby przykleiła się do ścianek formy. Pomoże to wyjąć babkę z formy po upieczeniu.
Przelać masę do przygotowanej formy.
Piec w temperaturze 170ᵒC przez około 50-60 minut.
Masa z serka mascarpone
Śmietanę ubić na sztywno dodać łyżeczkami serek mascarpone po każdym dodaniu miksować masę. Na koniec dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Na schłodzoną babkę wyłożyć masę z serka i owoce.
SMACZNEGO
(K)