LEMON CURD
Lemon curd to po prostu budyń o smaku cytrynowym. Tradycyjny lemon curd robi się z masłem, dzięki temu przepisowi pozbywamy się zbytecznych kalorii, a deser nic nie traci w smaku.
Można go podawać z owocami, jako dodatek do ciast, naleśników, gofrów itp. Można też jeść go samego, prosto z miseczki – mi tak smakuje najlepiej.
Przepis znaleziony dzięki blogowi „Moje wypieki”.
Przepis znaleziony dzięki blogowi „Moje wypieki”.
Składniki
- sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 150-200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oliwy
Wymieszać sok z cytryn, skórkę żółtka, jajka, cukier i mąkę w garnuszku i zagotować, cały czas mieszając i uważać na grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać oliwę i znów pogotować przez ok. 2 minuty.
Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
SMACZNEGO
(K)