muffiny,  wegatariańskie

MUFFINKI z czekoladą i masłem orzechowym al’a Snikers

Mega czekoladowe babeczki z dodatkiem orzechów laskowych, a całość uzupełnia słony karmel.

Przepis na słony karmel możecie znaleźć na naszym blogu.

Może inne przepisy na czekoladowe babeczki zainspiruja was do pieczenia:

Na blogu możecie znaleźć przepis na inne babeczki również inspowane tym popularnym batonem

MUFFINY z Snickers’em

Składniki

  • 120 ml mleka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 200-230 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g kakao
  • 2 garście pokrojonych orzeszków laskowych
  • 50 g posiekanej czekolady mlecznej
  • ok 8-10 łyżeczek masła orzechowego

Dodatkowo

Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie mokre składniki (mleko, jogurt naturalny, jajka, olej).

W drugiej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, sól oraz kakao).

Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie.

Do masy dodać posiekane orzechy laskowe i posiekana czekoladę. Delikatnie wymieszać.

Gotową masę przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.

Napełnić foremki do 3/4 wysokości.

Na koniec na wierzch każdej babeczki dać łyżeczkę masła orzechowego i za pomocą patyczka zamieszać tak, aby masło lekko się połączyło z masą.

Piec w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez około 25 minut.

Ostygnięte muffinki wysmarować słonym karmelem i obsypać kilkoma orzeszkami laskowymi.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *