MAKOWIEC na szybko
Prawdziwe ciasto last minute. Szybki zwijany makowiec. Wystarczy mieć w domu masę makową, produkty do biszkoptu i 30 minut razem z pieczeniem.
Ja użyłam miodu do biszkoptu jeśli nie macie lub nie chcecie możecie zastąpić miód podobną ilością cukru. Jeśli wasza masa makowa jest bardzo słodka wówczas proponuje dodać mniejszą ilość cukru do biszkoptu, inaczej możecie się zasłodzić.
Składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanka cukru trzcinowego
- ½ szklanka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka masy makowej
Dodatkowo
- orzechy/ bakalie do dekoracji
- lukier/ cukier puder
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier (łyżka po łyżce). Białka z cukrem muszą być dobrze wymieszane. Dodać pojedynczo, oddzielone wcześniej żółtko, miksować na wolnych obrotach do momentu połącznia składników.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Mieszać krótko i do moment połączenia składników, najlepiej drewniana lub sylikonową szpatułką.
Gotowe ciasto przelać na dużą blachę/kuwetę z piekarnika.
Piec w temperaturze 160ᵒC przez około 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka sekund aby biszkopt lekko wystygł. Następnie wyłożyć ciasto na czystą ściereczkę. Wysmarować całość dokładnie masą makową z puszki. Następnie zwinąć biszkopt w rulon. Lekko ściskać ciasto w czasie zwijania.
Gotowy makowiec można obsypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem z bakaliami.
SMACZNEGO
(K)