CUKIERKI Krówki
Krówki zwane również ciągutkami to nasze ulubione cukierki dlatego ostatnio postanowiłyśmy przygotować ich domowa wersję.
Prosty przepis, z łatwo dostępnych składników, które najczęściej każdy ma w domu. Dlatego można je przygotować kiedy tylko przyjdzie ochota.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubszym dnem. Gotować około 1 godziny na małym ogniu, mieszać kontrolując, żeby masa nie przywarła do garnka. Trzymać na palniku do momentu aż masa uzyska konsystencje budyniu i przybierze palona barwę. Zdjąć garnek z palnika i mieszać masę jeszcze kilka minut aby usunąć ewentualne bąbelki powietrza i pianę.
Gotową zawartość ganka przelać do niedużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzić masę w lodowce najlepiej przez całą noc.
Gdy masa zgęstnieje można ją pokroić dużym nożem na mniejsze kawałki.
Cukierki można opakować w folie lub papierki.
SMACZNEGO
(K)