Świąteczny blok waniliowy z orzechami
Jeśli nie macie doświadczenia z pieczeniem ciast i boicie się że wyjdzie tzw. Zakalec, to ten deser jest właśnie dla Was.
Deser można przygotować nie tylko na święta, równie dobrze będą smakować cały rok.
Jeśli macie ochotę to orzechy z przepisu możecie zastąpić innymi bakaliami.
Inspiracja na deser została zaczerpnięta z gazetki „Czas na święta”.
Składnik
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 ml przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 300 g mleka w proszku
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g pestek z dyni
- 50 g nerkowców
- 50 g suszonej żurawiny
Masło umieścić w garnku z grubym dnem, rozpuścić, a następnie dodać cukier, wodę, cukier wanilinowy podgrzewać do momentu aż składniki się połączą. Odłożyć masę do ostygnięcia.
Orzechy i żurawinę pokroić na większe kawałki.
W misce wymieszać mleko w proszku z większością bakalii (zostawić trochę na posypania deseru). Następnie dodać przestudzoną masę i dobrze wymieszać.
Przygotować małą keksówkę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia aby po ostygnięciu było łatwo wyjąć deser.
Wlać masę do keksówki, wierzch obsypać pozostałymi bakaliami.
Umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. Podawać, w gdy masa całkowicie zgęstnieje.
SMACZNEGO
(K)