DŻEM z rabarbaru i truskawek
Istnieją połączenia idealne – jak lato i apperol spritz, Bałtyk i gofry no i oczywiście rabarbar i truskawki!
Kwaśny rabarbar i słodkie truskawki są tak doskonałym duetem, że żeby został z nami na dłużej trafił do słoika.
Inne inspiracje na pyszne dżemy znajdziecie na naszym blogu w zakładce przetwory .
Składniki:
- 100 dag rabarbaru
- 100 dag truskawek
- 100 dag cukru (albo mniej, jeśli lubicie kwaśne smaki)
Rabarbar obrać, umyć i pokroić na kostkę, zasypać cukrem. Odstawić na minimum godzinę. W tym czasie przygotować słoiki (najlepiej je wyparzyć). Kiedy rabarbar puści sok dodać obrane i pokrojone truskawki. Całość smażyć na wolnym ogniu w garnku z grubym dnem. Pamiętać o częstym mieszaniu, żeby dżem się nie przypalił. Gdy całość zgęstnieje przełożyć do słoika, mocno zakręcić i za pasteryzować.
SMACZNEGO
(A)