DESER z truskawkami i mascarpone
Gdy polskie truskawki pięknie się prezentują na straganie po prostu nie możemy się im oprzeć!
Goszczą na naszym stole prawie codziennie: koktajle, kompoty, ciasta, dodajemy je nawet do słodkich bułeczek z masłem ale najbardziej lubimy oczywiście słodkie DESERY z truskawkami.
Korzystamy z sezonu truskawkowego ile można najwięcej. Wam też polecamy truskawki oraz inne przepisy z naszego bloga.
- Szybki DESER z serka mascarpone
- Truskawki i maliny pod KRUSZONKĄ
- Jogurtowe CIASTO z kakao i truskawkami
Składniki ( na 3 duże porcje lub 4 mniejsze)
- ulubiona granola
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- ok ½ kg truskawek
Dodatkowo
- małe słoiki (3 lub 4)
- orzechy (u nas laskowe)
- 1 kostka czekolady
- kilka listków mięty
Na spód słoika wsypać 2, 3 łyżki granoli.
W misce dokładne ubić żółtka z cukrem. Dodać serek mascarpone i ponownie dokładnie zmiksować do momentu uzyskania aksamitnej konsystencji. Na wcześniej położoną granole wyłożyć masę z serkiem mascarpone.
Truskawki zmiksować na mus i dodać na wierzch masy.
Orzechy laskowe pokroić na mniejsze kawałki, a następnie prażyć na patelni. Obsypać wierzch deseru orzechami, listkami świeżej mięty oraz małymi kawałeczkami startej czekolady.
Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu.
SMACZNEGO
(K)