deser

DESER z truskawkami i mascarpone

Gdy polskie truskawki pięknie się prezentują na straganie po prostu nie możemy się im oprzeć!

Goszczą na naszym stole prawie codziennie: koktajle, kompoty, ciasta, dodajemy je nawet do słodkich bułeczek z masłem ale najbardziej lubimy oczywiście słodkie DESERY z truskawkami.

Korzystamy z sezonu truskawkowego ile można najwięcej. Wam też polecamy truskawki oraz inne przepisy z naszego bloga.

Składniki ( na 3 duże porcje lub 4 mniejsze)

  • ulubiona granola
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok ½ kg truskawek

Dodatkowo

  • małe słoiki (3 lub 4)
  • orzechy (u nas laskowe)
  • 1 kostka czekolady
  • kilka listków mięty

Na spód słoika wsypać 2, 3 łyżki granoli.

W misce dokładne ubić żółtka z cukrem. Dodać serek mascarpone i ponownie dokładnie zmiksować do momentu uzyskania aksamitnej konsystencji. Na wcześniej położoną granole wyłożyć masę z serkiem mascarpone.

Truskawki zmiksować na mus i dodać na wierzch masy.

Orzechy laskowe pokroić na mniejsze kawałki, a następnie prażyć na patelni. Obsypać wierzch deseru orzechami, listkami świeżej mięty oraz małymi kawałeczkami startej czekolady.

Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *