deser,  napoje

Dalgona COFFEE

Koreańska kawa podbija internet. Zaczęło się od znudzonych izolacją mieszkańców Korei Południowej, którzy masowo rzucali sobie wyzwania do przygotowania napoju.  Dalgona podbija internet. Nic dziwnego – jest pyszna i już zyskała tytuł królowej izolacji.  Jej nazwa pochodzi od popularnego w Korei deseru dla dzieci o smaku toffi.

Wiele osób zastanawia się: Jak zrobić kawę Dalgona.

U nas odpowiedź, bo przygotowanie wcale nie jest tak trudne jak się wydaje oglądając efektowne filmiki na tik toku, a wystarczą trzy składniki i kilka minut pracy.

Można przygotować Dalgona bez shakera lub blendera, ale wtedy może to trwać nawet 15 minut. Stara kucharska szkoła mówi, że z blanderem wszystko staje się łatwiejsze i tak jest w rzeczywistości, więc polecamy taką opcje.

Zapraszamy też do innych naszych propozycji na pyszną kawę.

Składniki na 1 porcję

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru np.  biały, trzcinowy, kokosowy
  • 2 łyżki gorącej wody 
  • ½  szklanki mleka krowiego lub roślinnego (może być zimę, z kostkami lodu oraz podgrzane- jak to lubi)

Kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę zmiksować (mikserem, blenderem lub jak macie ochotę to ręcznie ubijaczką). Ubijać aż do uzyskania jasnokremowej, gęstej i puszystej masy.

Do szklani wlać mleko (ciepłe lub zimne), a na wierzch położyć kremową masę kawową. Dalgona coffee gotowa!

Zastanawiacie się jak pić kawę Dalgona? Wystarczy zmieszać wszystko łyżeczką do połączenia warstw.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *