Dalgona COFFEE
Koreańska kawa podbija internet. Zaczęło się od znudzonych izolacją mieszkańców Korei Południowej, którzy masowo rzucali sobie wyzwania do przygotowania napoju. Dalgona podbija internet. Nic dziwnego – jest pyszna i już zyskała tytuł królowej izolacji. Jej nazwa pochodzi od popularnego w Korei deseru dla dzieci o smaku toffi.
Wiele osób zastanawia się: Jak zrobić kawę Dalgona.
U nas odpowiedź, bo przygotowanie wcale nie jest tak trudne jak się wydaje oglądając efektowne filmiki na tik toku, a wystarczą trzy składniki i kilka minut pracy.
Można przygotować Dalgona bez shakera lub blendera, ale wtedy może to trwać nawet 15 minut. Stara kucharska szkoła mówi, że z blanderem wszystko staje się łatwiejsze i tak jest w rzeczywistości, więc polecamy taką opcje.
Zapraszamy też do innych naszych propozycji na pyszną kawę.
Składniki na 1 porcję
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru np. biały, trzcinowy, kokosowy
- 2 łyżki gorącej wody
- ½ szklanki mleka krowiego lub roślinnego (może być zimę, z kostkami lodu oraz podgrzane- jak to lubi)
Kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę zmiksować (mikserem, blenderem lub jak macie ochotę to ręcznie ubijaczką). Ubijać aż do uzyskania jasnokremowej, gęstej i puszystej masy.
Do szklani wlać mleko (ciepłe lub zimne), a na wierzch położyć kremową masę kawową. Dalgona coffee gotowa!
Zastanawiacie się jak pić kawę Dalgona? Wystarczy zmieszać wszystko łyżeczką do połączenia warstw.
SMACZNEGO
(K)