Jogurtowe MUFFINY z Lemon curd
Puszyste babeczki wypełnione kremem cytrynowym to idealny wiosenny wypiek. Krem Lemon curd nadaje babeczką odświeżający aromat, a żółta barwa kusi wyglądem.
Składniki na Lemon Curd
- 3 cytryny (wyciśnięty sok i starta skórka)
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 150-200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oliwy
Składniki na muffiny
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
Lemon curd
Wymieszać sok z cytryn, żółtka, jajka, cukier i mąkę w garnuszku i zagotować, cały czas mieszając. Uważać na grudki! Gdy masa zacznie gęstnieć dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty. Odstawić od ostygniecia.
Muffiny
Przygotować dwie większe miski.
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki: jogurt, jajko i olej. Wymieszać do momentu połączenia składników.
Mokre składniki połączyć z suchymi. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników.
Uwaga! Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to babeczki nie wyrosną.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Wyłożyć masę do foremek na ok 1/3 ich wysokości. Potem dodać łyżeczeczkę kremu i wyłożyć jeszcze masą tak by wypełniło 2/3 foremki. Tak aby krem znalazł się wewnącz babeczki.
Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.
Zostawić muffiny do ostygnięcia.
Pozostałą cześć kremu Lemon curd można położyć na upieczone babeczki.
SMACZNEGO
(K)