Mocno czekoladowy SERNIK
Przyszło nam żyć w ciekawych czasach. Sprawmy zatem żeby i siedzenie w domu okazało się ciekawe. Wspólne gotowanie może okazać się doskonałą rozrywką, a czekolada każdego podniesie na duchu!
Składniki spód
- 200-250 g herbatników
- 120-150 g roztopionego masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cynamonu
Składniki na sernik
- 100 g kostka masła
- 100 gorzkiej czekolady
- 1 kg białego sera z wiadereczka
- 4 jajka
- 1,5 lyżki kakao
- ¾ szkl. cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo
- 400 g masa kajmak o smaku kakaowym w puszce
- herbatniki
- czekolada
Spód z herbatników
Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24 cm.
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: kakao, cynamon i roztopione masło. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki)
Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Sernik
Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i czekoladę rozpuścić w garnku (najlepiej z grubszym dnem aby masa się nie przypaliła). Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do ostudzenia, aby po wymieszaniu z resztą składników masa się nie ścięła.
Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło z czekoladą, kakao, cukier, skrobię ziemniaczaną. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.
Przelać masę na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek.
Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.
Dzięki zmianie temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.
Masa kajmakowa
Puszkę z masą nie otwierać. W całości włożyć do garnka i zalać wodą (tak aby puszka była cała pod wodą). Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny najlepiej pod przykryciem. Kontrolować czy woda nie wyparowała trakcie gotowania jeśli tak to dolać tak aby puszka była cały czas pod wodą. Po ok. 2 godzinach zostawić puszkę żeby ostygła.
Schłodzona puszkę otworzyć i nałożyć na ostudzony sernik.
Górę sernika można przyozdobić pokruszonymi herbatnikami i czekoladą.
SMACZNEGO
(K)