CIASTO z marcepanem
Połączenie marcepanu z migdałami – palce lizać. Ciasto nie wymaga długiego czasu przygotowania ani zbyt dużych umiejętności kulinarnych jednym słowem zrobi go każdy, kto umie włączyć piekarnik.
Składniki:
- 60g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150g zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g marcepanu
Mleko lekko podgrzać, dodać masło pokrojone w nieduże kawałki. Odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać w misce jajka, cukier i miód. Następnie dodać mleko z rozpuszczonym masłem. Na koniec wsypać mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać, na jednolitą masę.
Zetrzeć marcepan na grubych oczkach i dodać do ciasta (Uwaga na marcepan, lubi się zwijać i tworzą się grudki). Dokładnie wymieszać drewniana łyżką.
Wlać ciasto do blachy (w moim przypadku 25×30) obłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
~squter
marcepan jest z migdałów więc było by dziwnym że nie pasował by do smaku migdałów
~Megly
Wygląda cudnie. Takie nietypowe, nie często słyszy się o ciastach z marcepanem. Hmm, muszę koniecznie spróbować 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na http://www.megly.pl
Tam też co nieco o gotowaniu 🙂