CHURROS
Polacy mają chrust i pączki, Amerykanie dunanty z dziurką, a Hiszpanie zajadają się pysznymi churros. To tradycyjny tłusty hiszpański wypiek, który można podawać z cukrem pudrem lub słodkimi sosami.
Ciastka są bardzo pyszne i warte każdej kalorii więc warto sobie czasem pozwolić na mały grzech łakomstwa.
Jeśli chodzi o stopień trudności to są łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu od tradycyjnych pączków.
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.
Składnik:
- 240 ml wody
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- drobny cukier do oprószenia
- Rękaw cukierniczy z końcówką w gwiazdkę
W garnku umieścić wodę, masło, cukier, sól, podgrzewać składniki do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do garnka wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Garnek zdjąć z palnika, następnie składniki ucierać drewnianą łyżką do momentu aż masa będzie kleista i odejdzie od brzegów garnka.
Gotową masę odstawić do ostygnięcia.
Do wystudzonej masy wbijać pojedynczo jaka, po każdym dobrze zmiksować masę. Gotowe ciasto na churrios powiano być gęste i gładkie.
Do przygotowanego rękawa cukierniczego przełożyć masę.
Ciasto z rękawa cukierniczego delikatnie wycisnąć na olej. Churros powinny mieć ok 10 cm. Smażyć ok 2 minuty z każdej strony do momentu uzyskania złotego koloru.
Gotowe churros osuszyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem.
SMACZNEGO
(K)