ciasteczka,  deser

CHURROS

Polacy mają chrust i pączki, Amerykanie dunanty z dziurką, a Hiszpanie zajadają się pysznymi churros. To tradycyjny tłusty hiszpański wypiek, który można podawać z cukrem pudrem lub słodkimi sosami.

Ciastka są bardzo pyszne i warte każdej kalorii więc warto sobie czasem pozwolić na mały grzech łakomstwa.

Jeśli chodzi o stopień trudności to są łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu od tradycyjnych pączków.

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

Składnik:

  • 240 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • drobny cukier do oprószenia
  • Rękaw cukierniczy z końcówką w gwiazdkę

W  garnku umieścić wodę, masło, cukier, sól, podgrzewać składniki do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do garnka wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Garnek zdjąć z palnika, następnie składniki ucierać drewnianą łyżką do momentu aż masa będzie kleista i odejdzie od brzegów garnka.

Gotową masę odstawić do ostygnięcia.

Do wystudzonej masy wbijać pojedynczo jaka, po każdym dobrze zmiksować masę. Gotowe ciasto na churrios powiano być gęste i gładkie.

Do przygotowanego rękawa cukierniczego przełożyć masę.

Ciasto z rękawa cukierniczego delikatnie wycisnąć na olej. Churros powinny mieć ok 10 cm. Smażyć ok 2 minuty z każdej strony do momentu uzyskania złotego koloru.

Gotowe churros osuszyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *