Szybki SERNIK z mandarynkami bez spodu
Ciasto typu „jednomiskowe”, bardzo proste w wykonaniu i bezglutenowe. To chyba najprostszy przepis na sernik jaki znam. Sernik wychodzi wilgotny i bardzo aromatyczny. Mandarynki dodają mu grudniowego świątecznego klimatu. Jeśli macie ochotę na inny dodatek do sernika to mandarynki można zamienić np. na suszone owoce lub orzechy. Sernik dzięki zmianie temperatury w czasie pieczenia nie opada i jest puszysty.
Składniki:
- 1 kg białego sera z wiadereczka
- 4 jajka
- 1 kostka masła
- ¾ szkl. cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 krople olejku wanilinowego lub migdałowego
- 1 mała puszka mandarynek w syropie (300g)
Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, aby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścieła.
Ser z wiadereczka połączyć dokładnie z jajkami, roztopionym masłem, cukrem, skrobią ziemniaczaną i kilkoma kroplami olejku. Składniki mieszać delikatnie aż do połączenia, ale nie za długo, bo sernik nie wyrośnie. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu. Na koniec dodać mandarynki z puszki, delikatnie wymieszać. Przelać masę do tortownicy.
Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.
Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.
SMACZNEGO
(K)