PIEGUSKI
W tworzeniu tych ciasteczek ogranicza nas tylko wyobraźnia, można je robić ze wszystkim, na co mamy ochotę lub co akurat znajduję się w kuchennej szafce z łakociami. Sama nie mogę się zdecydować, z jakim składnikami smakują mi najbardziej z orzechami, suszonymi owocami, czekoladą, ziarnami zbóż czy kakao w proszku.
Przygotowanie ciasteczek zajmuję od 30 – 40 minut.
Składniki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 200 g maki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dowolne składniki ( w moim przypadku tym razem: ciemna czekolada, słonecznik i suszona żurawina)
Wymieszać w misce: miękkie masło z cukrem na puszysty krem. Dodać jajko, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia. Na koniec dodać czekoladę, suszone owoce itp. Bardzo dobrze wymieszać.
Z gotowego ciasta uformować ciasteczka o średnicy 4-5 cm, i ułożyć na blasze w odległości ok 2 cm.
Piec w temperaturze 180° przez około 15 minut.
SMACZNEGO
(K)