CIASTO dyniowo-pomarańczowe
Jesienne ciasto z dyni jest idealnie puszyste w smaku przypomina tradycyjnego piernika. Dzięki przyprawom i pomarańczy zapach ciasta cudownie roznosi się po całym domu. Ciasto doskonale uzupełnia pomarańczowa polewa.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 250 ml miodu
- 1 ½ szklanki puree z dyni
- 100 g masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
- 2 płaskie łyżecki sody
- 100 g orzechów (np. orzechy włoskie, nerkowca, ziemne)
Składniki na polewę:
- 1 szklanka cukru pudru
- Sok z połówki pomarańczy
- Starta skórka z pomarańczy
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i miód gotować aż do momedtu połaczenia składników. Odłożyć masę do ostudzenia.
Mąkę przesiać i dodać wszystkie przyprawy oraz sodę. Wymieszać. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
Do mąki z przyprawami dodać puree z dyni, orzechy, skórkę i sok z pomarańczy oraz ostudzoną masę z miodu i masła. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Gotowe ciasto przelać na blachę do pieczenia.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 40 minu.
Polewa:
Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok z połówki pomarańczy. Do soku i skórki dodać cukier puder. Energicznie wymieszać. Polewa powina mieć jednolitą konsystęcje. Lukier powinien być dość gesty, w razie potrzeby dodać odrobinę wody a jak będzie za leisty dodać cukier puder.
SMACZNEGO
(K)