KAWY na upały – mrożona kawa – kawa z tonikiem
Jest wiele sposobów na przetrwanie upałów. Oto dwa z nich.
Zamrożona KAWA z zimnym mlekiem
Składniki
- świeżo zaparzona kawa
- zimne mleko
- ew. cukier
Dodatkowo
- pojemnik na kostki do lodu
Kawę przelać do pojemnika do robienia lodów. Umieścić go w zamrażalce do czasu aż kawa zamarznie. Zamrożone kostki umieścić w wysokiej szklance i zalać zimnym mlekiem. Opcjonalnie dodać cukier i wymieszać. W czasie picia kostki lodu będą powoli rozpuszczać a napój będzie coraz intensywniejszy w smaku.
KAWA z tonikiem
Kawa tonikiem brzmi bardzo egzotycznie i dziwnie ale po pierwszym łyku zmienicie zdanie. Ten rodzaj napoju jest idealny na upalne popołudnie z kawą. Pobudza i daje siłę na resztę dnia. Można ją podawać z plastrem cytryny i lodem.
Składniki
- podwójne espresso
- ok 100 ml zimnego toniku
- plaster cytryny
- lód
Dodatkowo
- pojemnik na kostki do lodu
Do szklanki dodać lód i wlać tonik. Następnie dodać powoli kawę i plaster cytryny. Gotowe.
SMACZNEGO
(K)