Kulebiak z białą kiełbasą
Kulebiak przybył do nas z Rosji i chyba na dobre rozgościł się na polskich stołach i to zarówno w wersji wielkanocnej – z mięsem, jak i wigilijnej – z kapustą. Choć w każdym regionie wygląda i smakuje trochę inaczej, to główna idea jest taka sama. Kulebiak może być dodatkiem do barszczu (zarówno białego jak i czerwonego), lub podawanym osobno daniem.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 szt. białej kiełbasy surowej
- 2 jajka
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
Kiełbasę obieramy ze skórki kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek, jajko miksujemy na jednolitą masę na końcu mieszamy posiekaną natką. Gotowe ciasto rozkładamy i smarujemy masą mięsną. Zwijamy w rulon i smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Piec w temperaturze 200ᵒC przez około 45 minut.
SMACZNEGO
(M)