BABKA z marcepanem i marchwią
Najwyższy czas rozpocząć wypieki Wielkanocne. Na pierwszy ogień – babka nieco inaczej, bo z marcepanem i marchwią. Znika szybko z talerza zanim się obejrzycie.
Może to i dobrze, bo jak głosi przysłowie: „Alleluja i do przodu” czyli pieczemy dalej. Kolejne świąteczne przepisy lada moment pojawią się na blogu.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga „moje kucharzenie”.
Składniki:
- 250 g marchewki
- 150 g masła
- 100 g masy marcepanowej
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 175 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów
- 3 łyżki syropu amaretto
Marchew obrać, zetrzeć na małych oczkach.
Masło i marcepan pokroić na drobne kawałeczki.
W misce wymieszać marcepan, masło i cukier. Utrzeć na gładką masę. Dodawać kolejno jajka i dokładnie ucierać.
Połączyć ze sobą oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pozostałe składniki: mielone migdały, startą marchewkę oraz syrop amaretto. Wszystko wymieszać.
Wysmarować formę na babkę masłem lub innym tłuszczem oprószyć bułka tartą, aby zapobiec przyklejeniu ciasta. Po upieczeniu odczekać 10 minut zanim wyjmie się babkę z formy.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut.
SMACZNEGO
(K)