CIASTECZKA z marcepanem i wędzonymi śliwkami
Święta tuż, tuż! Pora na pieczenie świątecznych ciasteczek.Jeśli przepadacie za kompotem z suszu to te ciasteczka powinny wam posmakować bo ciasteczka dzięki wędzonym śliwką uzyskały charakterystyczny posmak, który doskonale przełamuje marcepan.
Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- ½ szkl. cukru trzcinowego
- 3 łyżki mleka
- 200 g masy marcepanowej
- 50 g posiekanych migdałów
- 50 g wędzonych śliwek (pokrojone na mniejsze kawałki)
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w misce. Dodać miękkie masło, cukier trzcinowy i mleko. Następnie kolejno dodawać: masę marcepanową (pokrojona na małe kawałki), posiekane migdały i pokorojone na mniejsze kawałki wędzone śliwki. Zagnieść, krótko do momentu połączenia się składników. Dobrze żeby marcepan pozostał w kawałkach. Z gotowego ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze z papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Za pomocąm małej łyżeczki lekko je spłaszczyć.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
SMACZNEGO
(K)