BABKA zebra
Zebra to smak mojego dzieciństwa. To ciasto piekła zawsze moja babcia i właściwie ten zwyczaj został jej do dziś. Prosty, szybki i efektowny deser dzięki dwóm kolorom masy pięknie prezentuje się na stole. Ciasto znalazło w tym roku w moim koszyczku wielkanocnym.
Składniki
- 6 dużych jajek lub 5 dużych
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- tłuszcz do smarowania foremki
- bułka tarta
Jaja i cukier zmiksować na gładka masę. Dodać do niej gorącą wodę i olej. Wsypać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka.
Podzielić ciasto do dwóch misek. Do jednej części dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
Przygotować formę na babkę. Wysmarować ją tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Masę wlewamy na środek do przygotowanej formy, na przemian ciasto 3 łyżki ciemnego, 3 łyżki jasnego i tak do wyczerpania.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut.
SMACZNEGO
(K)