SYROP piernikowy
Nie ma jak pięknie pachnąca świątecznymi przyprawami kawa kupiona w ulubionej kawiarni, ale jeśli chcecie wypić taką kawę w domowym zaciszu proponuje poświęcić kilka minut na zrobienie piernikowego syropu. Wystarczy dodać jedną łyżkę stołową do kubka i już! – Ulubiony napój gotowy. Jedna porcja syropu starczy na wiele świątecznych kaw. Zresztą taki syrop może być również dodatkiem do kakao, gorącej czekolady czy owsianki.
Inspiracja zaczerpnięta z książki „Cuda z piernika” autorki Mima Sinclair
Składniki:
- 500 ml wody
- 300 g brązowego cukru
- 1 duża łyżka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- szczypta soli
- ½ łyżeczki esencji waniliowej
Do garnka z grubym dnem wlać wodę, dodać cukier i wszystkie przyprawy i sól. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Co jakiś czas mieszać i uważać żeby syrop nie wykipiał. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu bez przykrywki około 15-20 minut, aż do osiągnięcia konsystencji gęstego syropu.
Zdjąć garnek z palnika i dodać esencję waniliową, zamieszać i zostawić do ostygnięcia.
Gotowy syrop przelać do zamkniętego pojemnika (słoik lub butelka). Przechowywany w lodówce może być używany nawet przez miesiąc.
Jeśli syrop po pewnym czasie zacznie się krystalizować należy go lekko podgrzać.
SMACZNEGO
(K)