przystawka,  śniadanie

RYDZE z patelni smażone na maśle

Grzybobranie to świetna zabawa, a u nas to właściwie rodzinna tradycja. Każdego roku jesienią w domu czuć zapach lasu i grzybów. Moim ulubionymi grzybami są rydze.  Uwielbiam je w każdej odsłonie: marynowane, w jajecznicy, po kaszubsku, z makaronem, ale chyba najsmaczniejsze są te najprostsze: smażone na maśle. Mam wrażenie, że smakują lasem.

Zapraszam was do innych przepisów z grzybami w roli głównej:

  1. KOTLET z kani
  2. OMLET z maślakami 
  3. KREM z leśnych grzybów 
  4. MAKARON z kurkami 

Składniki na 2 porcie

  • 200-250 g rydzy
  • 2 duże łyżki masła
  • posiekana zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

Świeże rydze oczyścić i odciąć dłuższe nóżki od kapeluszy (jeśli  macie rydze dużymi kapeluszami możecie pokroić je na mniejsze kawałki).

Na patelni rozgrzać  dwie łyżki masła, sklarować (zebrać z powierzchni pianę). Osuszone grzyby smażyć na średnim ogniu przez około 4 minuty  pilnując żeby nie przywarły do patelni (smażyć aż rydze lekko zmiękną). Dodać posikaną zielona pietruszkę, sól i odrobinę pieprzu i  jeszcze chwilę podsmażyć.

Jeśli lubicie czosnek lub cebule to również możecie je smażyć z rydzami.

SMACZNEGO

(K)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *