RYDZE z patelni smażone na maśle
Grzybobranie to świetna zabawa, a u nas to właściwie rodzinna tradycja. Każdego roku jesienią w domu czuć zapach lasu i grzybów. Moim ulubionymi grzybami są rydze. Uwielbiam je w każdej odsłonie: marynowane, w jajecznicy, po kaszubsku, z makaronem, ale chyba najsmaczniejsze są te najprostsze: smażone na maśle. Mam wrażenie, że smakują lasem.
Zapraszam was do innych przepisów z grzybami w roli głównej:
Składniki na 2 porcie
- 200-250 g rydzy
- 2 duże łyżki masła
- posiekana zielona pietruszka
- sól
- pieprz
Świeże rydze oczyścić i odciąć dłuższe nóżki od kapeluszy (jeśli macie rydze dużymi kapeluszami możecie pokroić je na mniejsze kawałki).
Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, sklarować (zebrać z powierzchni pianę). Osuszone grzyby smażyć na średnim ogniu przez około 4 minuty pilnując żeby nie przywarły do patelni (smażyć aż rydze lekko zmiękną). Dodać posikaną zielona pietruszkę, sól i odrobinę pieprzu i jeszcze chwilę podsmażyć.
Jeśli lubicie czosnek lub cebule to również możecie je smażyć z rydzami.
SMACZNEGO
(K)