SPAGHETTI na sobotę
Leniwa sobota rządzi się swoimi prawami, także w kuchni. Czasem zwyczajnie nie mam nastroju na stanie przy garnkach lub inne domowe obowiązki pochłaniają mnie tak bardzo, że na fikuśne dania nie zostaje już czasu. W takich momentach sprawdza się powiedzenie „potrzeba jest matką wynalazków” i rozpoczynam szybkie gotowanie ze składników, które są zawsze w kuchni, bo nawet z najprostszych elementów można skomponować pyszny obiad. To spaghetti pojawia się w KokoszkoLandzie rzadko, ale zawsze jest doceniane przez łasuchów.
Składniki
- makaron spaghetti
- pomidory w puszce
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka fasoli
- oliwa (u mnie czosnkowa)
- sól
- przyprawy do sosu według gustu (u mnie: pieprz, sól czosnkowa, curry, słodka papryka)
- coś zielonego do przyozdobienia
Do gotującej się, osolonej wody wrzucić makaron i gotować do al dente. W tym czasie do rondla z grubym dnem wrzucić pomidory z puszki i łyżkę oliwy, dodać kukurydzę i fasolę, gotować stale mieszając. Doprawić do smaku.
PS: Polecam również wariacje z dodatkiem tuńczyka, tym razem u nas na stole go zabrakło, ze względu na gusta jednego z biesiadników, ale zapewniam, że puszka ryby w sosie dodaje mu wyrazistości.
SMACZNEGO
(K)