BURGER z indyka
Ostatnio modne danie, ja postanowiłam zrobić go trochę inaczej. Zamiast mięsa wołowego wykorzystałam mięso z indyka. Smakoszom tego dania może wydać się to profanacją. Ja jestem zachwycona tą zamianą, bo za wołowiną nie przepadam.
Polecam to danie zwłaszcza teraz, gdy sezon grillowy jest już otwarty.
Z tej ilości mięsa możecie przygotować 4 większe lub 5 mniejszych burgerów.
Burger
- 4-5 bułek razowych
- mielone mięso drobiowe (opakowanie ok. 500 g)
- 2- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sos
- 4 łyżki keczupu
- 3 łyżki musztardy
Dodatkowo
- 5 listków sałaty
- żółty ser w plasterkach
- pomidor
- czerwona cebula
- ogórek kiszony
Wymieszać w misce mięso, pokrojony w drobną kostkę czosnek, musztardę, oliwę, pokrojoną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
Z gotowej masy uformować nieduże placki z mięsa. Rozgrzać patelnię (najlepiej beztłuszczową). Gotowe placki z mięsa wyłożyć i smażymy z dwóch stron.
Podpiec przekrojone wzdłuż bułki w piekarniku lub patelni.
Sos
Keczup i musztardę wymieszać w osobnej misce – sos gotowy.
Dół bułki posmarować obficie sosem, następnie położyć sałatę, plaster żółtego sera, usmażonego kotleta oraz pokrojone w plasterki pomidor, cebulę i ogórek. Przykryć drugą połówką bułki również wysmarowaną sosem.
SMACZNEGO
(K)
Jeden komentarz
Kasia - Pączek w kuchni
Wygląda super!:)Zapraszam do mnie!Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)www.paczekwkuchni.blogspot.comPozdrawiam!:)