ciasto

CIASTO drożdżowe z czereśniami i kruszonką

I jest! Jest! W końcu przyszedł – ON – sezon na wszystko co dobre. Na straganach już kuszą truskaweczki, czereśnie, rabarbar… Zawrót głowy jest tak duży, że mamy kłopot z robieniem zdjęć przed zniknięciem sezonowych pyszności z talerza! Udało się uwiecznić ciasto drożdżowe z kruszonką.  Ciasto cudownie smakuje z ciepłym mlekiem i przypomina dzieciństwo. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje mu maślanego smaku.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 czubatych łyżek trzcinowego cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 mała łyżeczka soli
  • ½ kg świeżych czereśni

Składniki na kruszonkę:

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g roztopionego masła

W szklance rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, następnie dodać 4 łyżki mleka. Odstawić drożdże w ciepłe miejsce na około 10 minut.

Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać masło i cukier, postawić na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła i cukru. Cały czas mieszając żeby skladniki sie połączyły i nie przypaliły. Odstawić do przestudzenia.

Do miski przesiać mąkę  i dodać sól, dodać ostudzone mleko z masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier z wanilią, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masa po wymieszaniu powinna być sprężysta i gęsta.

Gotową masę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 25 minut.

Ciasto przełożyć do formy  wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię ciasta szpatułką lub dłońmi oprószonymi mąką. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut.

Kiedy ciasto będzie wyrastać można obrać czereśnie z pestek i przygotować kruszonkę.

Kruszonka:

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Wlać roztopione i ciepłe masło i dokładnie wymieszać.

Na gotowe ciasto ułóżyć wcześniej obrane czereśnie. Następnie ciasto posypać równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 40-45 minut.

Piec aż kruszonka będzie złocista, a ciasto będzie odchodzić od brzegów brytfanki.

SMACZNEGO

(K)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *