ciasto

TARTA z rabarbarem

Postanowiłam trochę poeksperymentować. Ostatecznie na bazie tradycyjnej tarty z owocami powstała tarta rabarbarowa o idealnym cieście, którego nie powstydził by się sam David Copperfield, bo całość zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach, chwilę po ostygnięciu.
Spód

  • 200 g mąki
  • 100 g masła (zimne)
  • 60 g cukru do wypieków 
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Ciasto

  • 50 g biszkoptów
  • 1 kg rabarbaru
  • garść migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu

Piana

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść. Odłożyć gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.

Biszkopty pokruszyć na drobne kawałeczki (ja pomogłam sobie blenderem). Migdały uprażyć bez tłuszczu na patelni. Wymieszać ze sobą oba składniki.

Umyć rabarbar pokroić na kawałki około 1-2 cm. Podsmażyć na patelni (beztłuszczowej) dodać cynamon i mód. Podgrzać na dużym ogniu aż uzyskania miękkości rabarbaru (około 5-7 mniut).

Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć do przygotowanej, okrągłej formy.

Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Wyjąć ciasto z piekarnika. Chwile ostudzić. Połowę posypki umieścić na gotowym spodzie. Następnie równomiernie rozłożyć przygotowany rabarbar. Umieścić na cieście pozostałą cześć posypki z migdałami.

Ubić białka z szczypta soli na szczytną pianę. Powoli dodać cukier, dalej mieszając. Gotową pianę przełożyć delikatnie do rękawa cukierniczego. Za pomocą rękawa umieścić pianę na gotowym cieście tworząc kratkę lub inny wzór.

Piec w temperaturze 180°C do 10 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *