KREM dyniowo-marchewkowy z mleczkiem kokosowym
Jesienią dynia smakuje najlepiej!. Powinna znajdować się na stole jak najczęściej. To pomarańczowe (zazwyczaj) warzywo jest składowiskiem wielu witamin ( A, B, B1, B2, C, E i PP), które wspierają odporność, obniżają poziom cholesterolu oraz działają przeciwnowotworowo. Dodatkowym zdrowym składnikiem który znajduję się w naszym kremie jest mleczko kokosowy o których pozytywnych wartościach rozpisywałyśmy się na blogu nie raz.
Dynia hokkaido jest warzywem o cienkiej skórze i dlatego przed gotowaniem wystarczy warzywo dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skóra, pod którą znajduje się najwięcej zdrowych składników.
Składniki
- ok. 2 kg dyni hokkaido
- 2-3 marchewki
- 1 l bulionu z warzyw
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- oliwa z oliwek do smażenia.
- sól i pieprz
Dynie i marchewkę skroić na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę pokroić drobno na kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek dodać czosnek i cebulę. Podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojona dynie i marchewkę, wymieszać. Pod przykryciem podsmażyć warzywa aż lekko zmiękną. Pod koniec smażenia dodać trochę bulionu i chwile dusić. Następnie całość dodać do reszty bulionu i gotować do momentu aż warzywa całkiem zmiękną. Blenderem zmiksować na jednolitą konsystencje, dodać mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy. Zamieszać do momentu połączenia.
Krem można podawać z tartym serem i liściem podsmażonym świeżego szpinaku.
SMACZNEGO
(K)
2 komentarze
~green goodies
pyszne, jesienne smaki 🙂
kokoszkoland
dzięki (K)