Kakaowe CIASTO z gruszkami
Takiego wypieku jeszcze nie było na naszym blogu. To ciasto jest proste w wykonaniu, a efektownie się prezentuje zarówno w brytfance jak i pokrojone na talerzu. Cale gruszki wystają z ciasta, a dzięki odpowiedzeniu przygotowaniu tez smacznie smakują. Teraz gdy nastała już jesień na wszystkich straganach z warzywami i owocami możemy kupić piękne polskie gruszki.
Składniki
- 6 średniej wielkości gruszek
- 4 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- Sok z połówki pomarańczy
- 100 g roztopionego masła
- 1 szklana mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- starta skórka z połówki pomarańczy
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda oraz podciąć spód gruszek tak żeby utrzymywały równowagę. Do garnka nalać wody (tak żeby sięgała do połowy gruszek). Do wody dodać 3-4 łyżki cukru trzcinowego i sok z połówki pomarańczy. Wsadzić gruszki do wody (owoce powinny stać). Gotować na małym ogniu do momentu aż owoce zmiękną.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier dalej mieszając. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sitko. Do ubitych białek dodawać pojedynczo żółtka i mieszać do mementu połączenia. Do masy z jajek dodać suche składniki na przemian z rozpuszczone masło. Zamieszać drewniana łyżką do momentu połączenia i uzyskania jednolitej masy.
Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut
SMACZNEGO
(K)