tradycyjne GOFRY
Gofry zawsze kojarzą mi się z latem, wakacjami i oczywiście polskim morzem. Ale kiedy urlop już z nami, trzeba sobie radzić inaczej. Dzięki ubiciu białek i dodaniu ich delikatnie do ciasta gofry wychodzą chrupiące i oczywiście pyszne.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 białka
- 2 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo
- Ulubione składniki: cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone, ulubione owoce, krem orzechowy i masło orzechowe itp.
Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek i soli umieścić w misce i miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Białka ubić razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie dodać do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto umieścić w nagrzanej gofrownicy. Piec aż gofry się zarumienią.
Gotowe gofry podawać z ulubionymi składnikami.
SMACZNEGO
(K)