deser,  obiad

tradycyjne GOFRY

Gofry zawsze kojarzą mi się z latem, wakacjami i oczywiście polskim morzem. Ale kiedy urlop już z nami, trzeba sobie radzić inaczej. Dzięki  ubiciu białek i dodaniu ich delikatnie do ciasta gofry wychodzą chrupiące i oczywiście pyszne.   

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • Ulubione składniki: cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone, ulubione owoce, krem orzechowy i masło orzechowe itp.

Rozgrzać gofrownicę.

Wszystkie składniki oprócz białek i soli umieścić w misce i miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Białka ubić razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie dodać do ciasta i wymieszać drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto umieścić w nagrzanej gofrownicy.  Piec aż gofry się zarumienią.

Gotowe gofry podawać z ulubionymi składnikami.

SMACZNEGO

(K)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *